Welke ondergrond is geschikt voor glasvezelbehang

Glasvezelbehang (ook wel glasweefselbehang genoemd) is ontzettend sterk door zijn vezelstructuur, maar is ook redelijk dun en transparant. Het is daarom belangrijk dat de ondergrond glad en egaal is en geschikt is voor dit soort behang. Twijfel je of jouw ondergrond geschikt is om glasvezelbehang op aan te brengen en hoe je deze kunt voorbehandelen? Wij helpen je graag.

Glasvezelbehang aanbrengen op stucwerk

Stucwerk is een ideale ondergrond voor het aanbrengen van glasvezelbehang, mits het mooi egaal is. Kleine krassen en scheuren zijn daarbij geen probleem en kleine oneffenheden kunnen eventueel glad geschuurd worden. Stucwerk met veel beschadigingen moet echter eerst worden behandeld met muurvuller en/of egalisatiemiddel.

Glasvezelbehang aanbrengen op gipsplaat

Gipsplaat is een prima ondergrond om glasvezelbehang op aan te brengen. Let er wel op dat dit een (licht) zuigende ondergrond is en dat deze daarom eerst goed moet worden voorbewerkt. Om de zuigende werking tegen te gaan moet de gipsplaat voorbehandeld worden met een geschikt voorstrijkmiddel.

Glasvezelbehang aanbrengen op hout

Op een gladde houten wand is glasvezelbehang goed aan te brengen. Gelakt of geverfd hout kun je eerst licht opschuren en goed reinigen met een ontvettend schoonmaakmiddel. Maak schroefgaten en naden dicht om te voorkomen dat deze door het glasweefselbehang heen te zien zijn. Let er op dat de houten wand mooi glad is, omdat je er anders strepen doorheen blijft zien. Bij een niet-egale houten wand raden we aan om hier eerst een gipsplaat tegenaan te monteren, deze voor te strijken om de zuigende werking tegen te gaan en hier vervolgens overheen te behangen.

Wil je glasvezelbehang aanbrengen op onbehandeld hout? Schuur deze dan ook lichtjes op en gebruik een primer of voorstrijkmiddel dat speciaal bedoeld is voor hout. Zonder deze voorbehandeling kan het eenmaal aangebrachte glasvezelbehang verkleuren of vlekkerig worden.

Glasvezelbehang aanbrengen over tegels

Dit is niet aan te raden. Tegels zijn glad en niet poreus, waardoor de kans groot is dat de lijm gaat werken en het glasvezelbehang niet voldoende hechting heeft. Daarnaast zullen de voegen van de tegels zichtbaar zijn door het behang heen. Het is echter niet onmogelijk om glasweefselbehang over tegels aan te brengen. Hou er dan wel rekening mee dat dit veel werk kost. Wil je hier mee aan de slag? Overleg dan met een Topbehanger welke stappen je hiervoor moet ondernemen.

Glasvezelbehang aanbrengen over bestaand behang

Ons advies is om glasweefselbehang niet aan te brengen over bestaand behang. De lijm voor glasvezelbehang maakt het oude behang namelijk zachter en eventuele kleuren en oneffenheden kunnen door het dunne glasvezelbehang zichtbaar worden. We raden daarom aan om altijd te werken op een kale en egale muur. Plak glasvezelbehang alleen over bestaand behang als het écht niet anders kan en je bang bent om de muur anders te beschadigen. Let er op dat het bestaande behang dan echt ‘muurvast’ zit.

Overigens is het ook niet aan te raden om gewoon behang over glasvezelbehang aan te brengen. Ten eerste kan het reliëf door het behang heen komen en ten tweede kan het nieuwe behang slecht hechten met glasvezelbehang als ondergrond. Verwijder dus eerst het glasweefsel of egaliseer het voordat je er ander behang overheen plakt.

Glasvezelbehang aanbrengen op een korrelige muur

Zit er een (grove) korrelstructuur op de muur die je wilt behangen? Dan zul je eerst de muur moeten egaliseren of stuken voordat je hier glasvezelbehang op aanbrengt. Anders zie je de korrelige structuur door het behang heen.

Meer tips en adviezen

Het aanbrengen van glasvezelbehang is nauwkeurig werk wat ervaring en vaste handen vereist. Twijfel je nog steeds of jouw ondergrond geschikt is om glasweefselbehang overheen te plakken? Of heb je hulp nodig bij het aanbrengen hiervan? Een van onze Topbehangers adviseert je hier graag over. Bekijk hier al onze tips en adviezen of neem contact met ons op.

Topbehanger

Contact

Uw contactpersoon:

Stefan Baaijens
06 – 82552243
info@topbehanger.nl

Bereikbaarheid:
Ma t/m vrij van 08.30 tot 17.00 uur

Contactformulier