Glasvliesbehang plakken over bestaand behang

Kan vliesbehang over gewoon behang heen worden geplakt?

Ben je van plan aan de slag te gaan met behang? Het is dat geval belangrijk om te bepalen welk type behang het best bij jou past en hoe je het best met dit behang om kunt gaan. Eén van de populairste typen behang is vliesbehang. Dit behang is vooral gewild door zijn gebruiksgemak. Voor het aanbrengen van vliesbehang heb je namelijk geen plaktafel nodig: je brengt simpelweg een daarvoor bestemde lijm aan op de muur, en plakt hier vervolgens het behang op. Bovendien is dit behang eenvoudig te verwijderen en is de krimp verwaarloosbaar. Heb je op dit moment een ander type behang op de muur, en zou je graag willen switchen naar vliesbehang? In dat geval vraag je je misschien af of je het vliesbehang over het oude behang kunt plakken. Het antwoord is kort en bondig: nee, dat is (helaas) geen goed idee. Wij leggen je uit waarom.

Hobbels en bobbels zijn onvermijdelijk

De meeste traditionele behangen moeten op een behangtafel worden gelijmd. Bij vliesbehang ligt dit anders: in dat geval lijm je de muur in met een roller, en plak je het ongelijmde behang hier rechtstreeks op. Als je het oude behang niet zou vervangen, betekent dat dus dat je het oude behang moet insmeren met lijm. Dit kan allerlei nare bubbels veroorzaken, en er zelfs toe leiden dat het nieuwe behang niet blijft zitten. Geen aanrader dus!

Vliesbehang kan doorschijnen

Een nadeel van vliesbehang is dat het licht doorschijnend kan zijn. Dit is geen probleem als de ondergrond egaal is en een soortgelijke of lichtere kleur heeft als het vliesbehang. Als de ondergrond een afwijkende kleur heeft of sterke kleurcontrasten vertoont, is het echter mogelijk dat je dit door het nieuwe vliesbehang heen blijft zien.

Het oude behang zit wellicht niet goed vast

Aangezien het oude behang er waarschijnlijk al een tijdje hangt, bestaat de kans dat dit behang niet langer overal even goed vastzit. Dit probleem doet zich vaak voor bij de hoekjes. Als er vervolgens een nieuw behang overheen wordt geplakt, zorgt dit ervoor dat er nog meer gewicht op het oude behang komt. Dit kan ertoe leiden dat het oude behang (én dus ook het nieuwe behang dat eroverheen is geplakt) nog meer gaat loslaten of zelfs helemaal los komt.

Conclusie

Wij adviseren je dus om je oude behang te verwijderen voordat je met vliesbehang aan de slag gaat. Dat kost wat meer tijd en moeite, maar dat is het zeker waard! Zou je wel wat hulp kunnen gebruiken bij het behangen? Topbehanger helpt je graag! Onze specialisten zijn werkzaam door heel Nederland. Neem gerust contact met ons op!