Welke ondergrond is geschikt voor glasvliesbehang?

Wil je je muur behangen met glasvliesbehang? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de ondergrond waar je het glasvliesbehang op wil aanbrengen. Elke ondergrond vraagt namelijk om een andere manier van aanbrengen en de voorbehandeling is niet bij elke ondergrond even makkelijk. Lees hier of jouw ondergrond geschikt is en hoe je het glasvliesbehang hier het beste op kunt aanbrengen.

Glasvliesbehang aanbrengen op stucwerk

Egaal stucwerk is een uitstekende ondergrond voor het aanbrengen van glasvliesbehang. Kleine scheurtjes of barstjes zijn daarbij geen probleem. Grof stucwerk of een ondergrond met veel beschadigingen moet echter eerst worden behandeld. Veeg daarvoor de ondergrond goed af met een zachte borstel om loszittend stof en gruis te verwijderen. Gebruik een voorstrijkmiddel en behandel het stucwerk door oneffenheden op te vullen. Dit kan bijvoorbeeld met muurglad van Alabastine of een ander soort reparatiepasta. Is de ondergrond egaal en voorbehandeld, dan is glasvliesbehang aanbrengen op stucwerk een precies werkje. Zie je er tegenop om deze klus zelf uit te voeren? Huur dan een professionele glasvliesbehanger in bij Topbehanger

Glasvliesbehang aanbrengen op hout

Een gladde houten wand is geschikt voor het aanbrengen van glasvliesbehang, maar moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Is het hout gelakt of geverfd, maak het dan eerst goed schoon. Hiervoor kun je gewoon een sopje met allesreiniger gebruiken, zolang het middel maar goed ontvet. Als de gelakte houten wand droog is, licht opschuren en de gaatjes, kieren en naden vullen. Glasvliesbehang aanbrengen op hout kan nu in principe zonder voorstrijkmiddel, al kan een professionele glasvliesbehanger dit ter plekke beter beoordelen. Wil je echter glasvliesbehang laten aanbrengen op onbehandeld hout, schuur deze dan ook lichtjes op en gebruik een primer of voorstrijkmiddel dat speciaal bedoeld is voor hout. Deze voorbehandeling is nodig omdat vocht in de lijm anders kan gaan reageren met de kleurstoffen in het hout. Zonder primer kan het eenmaal aangebrachte glasvezelbehang verkleuren of vlekkerig worden.

Glasvliesbehang aanbrengen over tegels

Tegels zijn glad en niet poreus. Glasvliesbehang aanbrengen over tegels wordt daarom niet aanbevolen. De kans is groot dat de lijm gaat werken waardoor het glasvliesbehang niet voldoende hechting heeft. Wil je echter toch aan de slag met die tegels en vind je het gewoon mooier als er glasvliesbehang overheen zit, dan is dat mogelijk, maar wel een enorme klus. Maak de tegels goed schoon en vetvrij en schuur ze met een schuurmachine. Gebruik daarna muurglad vochtbestendige pasta om de ondergrond te egaliseren en gaatjes, scheuren en voegen te vullen. Laat dit goed drogen en overleg daarna met een Topbehanger welk type voorstrijkmiddel voor deze wand gebruikt moet worden. De kans is groot dat het glasvliesbehang nadat het is aangebracht van een kleurtje moet worden voorzien.

Glasvliesbehang aanbrengen over bestaand behang

Glasvliesbehang aanbrengen over bestaand behang is niet aan te bevelen maar wel mogelijk als het behang echt ‘muurvast’ zit. Houd er wel rekening mee dat de lijm voor glasvliesbehang het oude behang zachter maakt en dat eventuele kleuren en oneffenheden door het dunne glasvliesbehang zichtbaar kunnen worden. Het kan dus nodig zijn om het glasvliesbehang in een later stadium te sauzen. Laat glasvliesbehang daarom alleen over bestaand behang plakken als het echt niet anders kan en je bang bent om de oude muur te beschadigen. Oud behang met een gladde vinyl toplaag moet vooraf worden opgeschuurd om een goede hechting mogelijk te maken.